info@komurder.org
Paris Cad. No: 4/4 Kavaklıdere Çankaya - Ankara

Kömürder Yönetim Kurulu Başkanımız Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan Bloomberg HT Ekranlarında Yayınlanan Maden Dünyası Programına Konuk Oldu

Yönetim Kurulu Başkanımız Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan, katıldığı Bloomberg HT’nin “Maden Dünyası” programında kömür gündemine dair son gelişmeleri değerlendirdi.

Kömürün hem dünyadaki hem de ülkemizdeki elektrik enerjisi üretimi payına ilişkin konulara dikkat çeken Başkanımız, “Dünya kömüre muhtaç durumdadır. Dünyadaki elektrik enerjisi üretiminin yaklaşık %36’sı kömürden elde edilmektedir. Şu anda kullanmış olduğumuz elektrik enerjisinin üçte birini kömür kullanarak üretildiğini bilmemiz gerekiyor. Ülkemize baktığımızda ise; üretilen elektrik enerjisinin yaklaşık %33,3’ü hem ithal hem de yerli kaynaklardan üretmiş olduğumuz kömürden sağlanıyor” ifadelerinde bulundu.

Kömür, Önümüzdeki 10 Yılda Küresel Enerji Arzı İçerisindeki Varlığını Sürdürecek

Fosil kaynakların elektrik üretimindeki payının azalacağı düşünülmesine rağmen kömürün önümüzdeki 10 yıl içerisinde dahi küresel enerji arzı içerisindeki varlığını devam ettireceğini ifade eden Başkanımız, “Birçok sanayi tesisinin, demir-çelik sanayi endüstrisinin, kâğıt fabrikalarının, tekstil sektörünün, çimento fabrikalarının, alüminyum tesisleri gibi pek çok sanayi tesisinin ana enerji hammaddesi kömürdür.” dedi.

Kömür karşıtı lobilere de değinilen programda, kömür aynı zamanda uygun fiyatlı ve güvenilir enerji sağladığından yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşmasını da destekler. Kömür yakıtlı santraller sürekli enerji üreten santraller olduğundan yenilenebilir enerji santrallerinin sisteme entegrasyonu noktasında kömür kritik bir öneme sahiptir açıklamaları yer aldı. 

Ülkelerin iklim değişikliği, yeşil enerji konularındaki farkındalıklarının artması ve Paris İklim Anlaşmasını onaylanması ile kömürle ilgili yaşanan finansman zorluklarına da değinen Başkanımız, uluslararası ve ülkemiz bazı finans kuruluşları dâhil kömürü desteklememe eğilimleri oluğunu ve bu durumun kömür rezervini kullanmama konusunda çok büyük bir engel teşkil ettiğini ifade etti.  

9.782 Madenci Deprem Bölgesindeki Çalışmalara Destek Oldu

Depremin meydana geldiği andan itibaren KÖMÜRDER olarak tüm üyelerimizle birlikte arama kurtarma alanında yetkin ve tecrübeli bütün madencilerin deprem bölgelerine ulaştırıldığını belirten Başkanımız, ‘’Böylesine büyük bir afet sonrasında önemli olan ilk etapta enkaz altında kalmış olabilecek canlıları ve canları tekrar hayata kazandırabilmektir. Bunun bilinciyle ilk önce biz bütün işletmelerimizden arama kurtarma faaliyetlerinde tecrübeli, eğitimli, sertifikalı personelimizi harekete geçirerek derhal vatandaşlarımızı bir an önce enkaz altından kurtarabilmek üzere sahaya sevk ettik.’’ dedi.

Türkiye’nin her yerinden madenciler AFAD koordinasyonunda arama-kurtarma çalışmalarında yer almak için kademeli olarak deprem bölgelerine intikal ettiğini kaydeden Başkanımız, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumundan 3 bin 216, Türkiye Taş Kömürü Kurumundan 3 bin 811 toplamda 9 bin 782 madencimizin deprem bölgesindeki arama-kurtarma çalışmalarında yer aldığını belirtti.

Deprem Bölgelerine 76 Bin Ton Kömür Sevkiyatı Gerçekleştirildi

Başkanımız, tüm kamu kurum ve üyelerimizin iş birliğinde deprem bölgelerindeki vatandaşların ısınma ihtiyaçlarını karşılamak için bu zamana kadar toplamda 76 bin ton kömür sevkiyatı gerçekleştirildiğini açıkladı.

Kömürder Üyeleri Tüm Üyeler